Zwitserland is een land van grote taalkundige en culturele diversiteit. Met zijn 4 nationale talen en talrijke regionale dialecten is het de thuisbasis van een zeer gevarieerde groep sprekers. Alphatrad gidst u doorheen de nationale talen van Zwitserland, die het unieke karakter en de charme van de Zwitserse bondsstaat uitmaken.
Welke zijn de nationale talen van Zwitserland?
Zwitserland heeft 4 nationale talen. Deze meertaligheid, die samenhangt met de geschiedenis van het land, is terug te vinden in alle facetten van de Zwitserse samenleving. Leerlingen zijn verplicht om minstens een tweede landstaal te leren op school en tweederde van de bevolking gebruikt regelmatig een tweede taal, thuis of op het werk.
De Duitse taal in Zwitserland
Duits wordt veel gesproken in heel Zwitserland, vooral in het noorden, oosten en centrum van het land. Het is de officiële taal van verschillende grote steden, waaronder Zürich (de hoofdstad van het kanton met dezelfde naam).
Hoewel ongeveer 70% van de Zwitserse bevolking Duits spreekt (Bron: swissstats.bfs), is de overheersende taal nog steeds Zwitserduits, dat zich onderscheidt door zijn taalkundige bijzonderheden. Deze taal wordt beïnvloed door verschillende Alemannische dialecten en verrijkt met Franse en Italiaanse woorden. Het heeft zijn eigen specifieke syntaxis, woordenschat en uitspraak, waardoor de taal over het algemeen in drie hoofdfamilies wordt verdeeld:
- Nederalemannisch;
- Hoogalemannisch;
- Hoogstalemannisch.
Duitstalig Zwitserland heeft dan ook een aanzienlijke taalkundige diversiteit, die getuigt van zijn multiculturele geschiedenis.
De Franse taal in Zwitserland
De Franse taal in Zwitserland, soms Zwitsers Frans of Suisse Romand genoemd, verschilt niet veel van het Frans in Frankrijk. Het heeft een lange geschiedenis binnen de Zwitserse bondsstaat, waar het sinds 1848 erkend is als nationale taal. Het is ook de taal die wordt gesproken door de vertegenwoordigers van het land die bij de Verenigde Naties werken.
Ongeveer 20% van de Zwitsers spreekt Frans thuis en 28% op het werk (Bron: swissstats.bfs), waarmee het de op één na meest gebruikte taal in de bondsstaat is.
Franstaligen zijn vooral te vinden in het westen van het land (in Franstalig Zwitserland of Suisse romande), in de kantons Genève, Vaud, Neuchâtel en Jura, maar ze zijn ook vertegenwoordigd in de kantons van Bern (op de grens tussen het Franstalige en Duitstalige gebied), Fribourg en Wallis.
De Italiaanse taal in Zwitserland
Italiaans is de derde nationale taal van Zwitserland en wordt vooral gesproken in Ticino en bepaalde valleien in Graubünden. Bijna 8% van de werkende bevolking gebruikt het op het werk en 8,5% spreekt het thuis (Bron: swissstats.bfs).
Het gesproken Zwitsers Italiaans wordt vaak vermengd met lokale dialecten: een taalkundige bijzonderheid die de culturele invloed van buurland Italië weerspiegelt. Italiaans Zwitserland (of Svizzera italiana) ligt dicht bij de noordelijke regio's van Italië (Lombardije, Piemonte, Trentino-Alto Adige).
De Reto-Romaanse taal in Zwitserland
Het Reto-Romaans is een Reto-Romaanse taal met Latijnse oorsprong, die in 1938 als officiële regionale taal werd erkend. Het wordt voornamelijk gesproken in het drietalige kanton Graubünden, waar het bijna de helft van het territorium beslaat.
Het Reto-Romaans wordt door slechts 0,3% van de Zwitsers op het werk en 0,5% thuis gesproken (Bron: swissstats.bfs). Een Reto-Romaanstalige is dus meestal tweetalig, met vaak Duits als tweede taal.
Ondanks het Reto-Romaans het statuut heeft van officiële regionale taal, dreigt deze taal uit te sterven als gevolg van een dalend aantal sprekers.
Welke andere talen spreekt men in Zwitserland?
Naast deze 4 nationale talen heeft Zwitserland een aantal regionale dialecten of talen. Het Frans-Provençaals (of Arpitaans) en het Frans-Comtois (patois uit de Jura) worden erkend in het talenhandvest van de Bondsstaat. Ticino is een dialect van de Lombardische taalgroep en het Reto-Romaans wordt gebruikt in delen van het kanton Graubünden. Graubünden kent ook vijf verschillende dialecten:
- Het Surselvisch (Sursilvan),
- Het Sutselvisch (Sutsilvan),
- Het Surmeirisch (Surmiran),
- Het Puter (Puter),
- Het Vallader (Vallader).
Het land erkent ook officieel minderheidstalen zonder grondgebied, zoals het Romani of het Yenish, die door niet minder dan 30.000 mensen worden gesproken. De taalkundige diversiteit in Zwitserland omvat ook vreemde talen, die met name worden gesproken door de 1,825 miljoen buitenlanders die in het land werken (Bron: Federaal Bureau voor de Statistiek). Het taallandschap wordt verrijkt door Engels, de eerste niet-nationale taal van de Zwitserse Bondsstaat, maar ook door Portugees, Albanees, Servokroatisch, Spaans, enz.
Focus op eentalige Zwitserse kantons
Van de 26 kantons in Zwitserland zijn er 17 eentalig Duitstalig en 4 eentalig Franstalig (Vaud, Genève, Neuchâtel en Jura). Slechts één, het kanton Ticino, is eentalig Italiaanssprekend. De volgende kantons zijn eentalig Duitstalig:
- Basel Stadt,
- Basel-Landschaft,
- Solothurn,
- Aargau,
- Luzern,
- Obwalden,
- Nidwalden,
- Uri,
- Glarus,
- Zug,
- Schwyz,
- Zürich,
- Thurgau,
- Schaffhausen,
- Sankt Gallen,
- Appenzell Ausserrhoden,
- Appenzell Innerrhoden.
In totaal zijn 22 Zwitserse kantons officieel eentalig, maar kunnen ze desondanks mensen met meerdere taalkundige achtergronden samenbrengen.
Welke taal spreekt men dan op reis in Zwitserland?
Zwitserland is verdeeld in een aantal verschillende taalgebieden, dus hoe weet u welke taal u moet spreken tijdens een verblijf in het land? Hoewel Duits de meest gesproken taal is, is Engels de meest gebruikte vreemde taal. Veel inwoners van het land kunnen het dan ook verstaan. Een basiskennis van de woordenschat die past bij het kanton waar u woont, helpt u ook om te communiceren met de niet-Engelssprekende lokale bevolking.
Wonen en werken in Zwitserland: wanneer heeft u een vertaling nodig?
Wonen en werken in Zwitserland betekent zich bewegen in een meertalige omgeving. Volgens het Zwitserse Federale Bureau voor de Statistiek gebruikt 38% van de werknemers minstens twee talen op het werk. Wanneer u expatreert is het daarom verstandig om uw documenten in meerdere talen te laten vertalen.
Bijvoorbeeld vertaalde diploma's, cv's, motivatiebrieven en aanbevelingsbrieven kunnen nodig zijn bij uw zoektocht naar een baan in Zwitserland. Ook op persoonlijk vlak kan een vertaling nodig zijn van medische nota's, bewijsstukken of wettelijke documenten (rijbewijs, geboorteakte, certificaten, enz.), vooral wanneer u een woning of auto huurt of koopt, of wanneer u gebruik maakt van de gezondheidszorg.
Hoe vertaalt men doccumenten voor Zwitserland?
Bij Alphatrad levert ons netwerk van 3.500 gespecialiseerde moedertaalvertalers vertalingen op maat van uw activiteitensector (juridisch, medisch, financieel, enz.). Zij kunnen uw inhoud voor Zwitserland vertalen in meer dan 100 talen, waaronder het Reto-Romaans, Frans, Duits en Italiaans. Deze ervaren professionals bieden onder meer de volgende vertaaldiensten aan:
- Vertaling voor marketingdoeleinden,
- Zakelijke vertaling,
- Financiële vertaling,
- Medische vertaling,
- Technische vertaling,
- Beëdigde vertalingen van officiële documenten,
- …
Vraag een gratis prijsofferte aan
en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel
- Geef aan wat u wenst
- Vraag een prijsofferte aan
- Bevestig en ontvang uw bestelling
FAQ over de talen in Zwitserland
Wat is de meest gesproken taal in Zwitserland?
De hoofdtaal van de Zwitserse Bondsstaat is Zwitserduits (of Schwyzerdütsch), een Duits gemengd met Alemannische dialecten. Meer dan 60% van de bevolking spreekt deze taal en het is dan ook de eerste officiële nationale taal, als zodanig erkend in artikel 70 van de federale grondwet van 1999.
Waar spreekt men Frans in Zwitserland?
Zwitsers Frans, vergelijkbaar met het Frans dat in Frankrijk wordt gesproken, is de tweede officiële taal van de Zwitserse Bondsstaat. Het wordt voornamelijk gesproken in de kantons Genève, Vaud, Neuchâtel en Jura, die samen Franstalig Zwitserland vormen. Het is een van de door het land erkende nationale talen.
Welke zijn de officiële talen van Zwitserland?
Zwitserland heeft drie officiële landstalen:
- Duits, gesproken door ongeveer 60% van de bevolking;
- Frans, gesproken door ongeveer 20% van de Zwitsers;
- Italiaans, een minderheidstaal die door ongeveer 8% van de bevolking wordt gesproken.
Hoewel het Reto-Romaans geen officiële nationale taal is, kreeg het in 1999 het statuut van officiële regionale taal. Sindsdien wordt het gebruikt door federale ambtenaren om te communiceren met vertegenwoordigers van het kanton Graubünden, waar de taal wordt gesproken.
Een nieuwe opmerking toevoegen