Een financieel jaarverslag vertalen: hoe gaat dat?

De vertaling van jaarverslagen is in legio situaties vereist: om naar het buitenland te exporteren, bij de internationalisering van een aanbod of bij het vinden van lokale investeerders of zakenpartners in verschillende landen. Zoals elk financieel document moet ook een jaarverslag met de grootst mogelijke zorg vertaald worden door een gekwalificeerde professional.

 

Wat is een financieel jaarverslag?

Een financieel jaarverslag van een onderneming is een document dat aan het einde van het boekjaar wordt opgesteld. Dit document geeft een overzicht van de prestaties van de onderneming. Een financieel jaarverslag omvat:

  • Een brief van de Voorzitter van de Raad van Bestuur ter inleiding van het verslag.
  • Een verslag van de jaarlijkse activiteiten met een overzicht van de belangrijke gebeurtenissen van het jaar, de toekomstperspectieven, de risicofactoren en de toekomstige doelstellingen.
  • De jaarrekeningen, die de jaarbalans, de winst- en verliesrekening, de toelichtingen bij de rekeningen en in sommige gevallen ook de bedrijfsrekeningen, accountantsverklaringen en dergelijke omvat.

Dit document is in sommige landen verplicht voor commerciële ondernemingen. Het jaarverslag geeft onder meer stakeholders inzicht in de financiële toestand van een onderneming.

 

Waarom een gespecialiseerde vertaler inschakelen om uw financieel jaarverslag te vertalen?

Financiële vertalingen is een specialistisch vakgebied. Alleen professionele vertalers die gespecialiseerd zijn in de financiële wereld en een gedegen kennis op dit gebied hebben, kunnen een dergelijke vertaling uitvoeren.

De vertaler moet namelijk een opleiding hebben genoten of beroepservaring hebben opgedaan in de financiële sector, om goed op de hoogte te zijn van alle specifieke kenmerken van dit vakgebied en van de te vertalen inhoud.

De vertaler moet bijvoorbeeld vertrouwd zijn met de internationale boekhoudnormen (IFRS - International Financial Reporting Standards; GAAP - Generally Accepted Accounting Principles, enz.) betreffende de financiële verslaglegging, om zo de vertaling aan te passen aan de normen van het doelland.

Bovendien bevatten financiële jaarverslagen verschillende soorten inhoud (redactionele inhoud, kwantitatieve gegevens, enz.) waarvoor verschillende en zeer specifieke vaardigheden vereist zijn – zowel op taalkundig als op financieel gebied.

Een gespecialiseerde, professionele vertaler met sterke taalkundige vaardigheden en financiële expertise beheerst alle bijzonderheden van een dergelijk document en dan derhalve een zeer nauwkeurige vertaling produceren.

 

Wat zijn de uitdagingen bij het vertalen van een financieel jaarverslag?

Het opstellen en vertalen van een deugdelijk financieel jaarverslag is van cruciaal belang, aangezien het een essentieel document is voor elk bedrijf. Een financieel jaarverslag kan vereist zijn voor transacties met banken of bij het aanvragen van een financiering bij internationale investeerders.

Ten slotte is vertrouwelijkheid een ander belangrijk element bij dergelijke documenten. Daarom kunt u het beste gebruik maken van een betrouwbaar en gerenommeerd vertaalbureau, dat u volledige discretie kan garanderen.

 

Veelgestelde vragen over de vertaling van financiële jaarverslagen

Het financieel jaarverslag moet vertaald worden in de taal van het doelland. Zorg ervoor dat u een native vertaler uit het betreffende land in de arm neemt om de betrouwbaarheid van de vertaling te garanderen. De gespecialiseerde vertalers van Optilingua kunnen uw financiële jaarverslagen vertalen in meer dan honderd verschillende talen.

Zoals voor elke vertaling geldt, varieert de prijs van de vertaling van een financieel jaarverslag al naar gelang het aantal te vertalen woorden, de talencombinatie en andere criteria. Om te weten te komen hoeveel het zou kosten om uw financieel jaarverslag te laten vertalen, kunt u online een offerte aanvragen.

U kunt ons uw financieel jaarverslag in het originele formaat (Word, PowerPoint, Excel...) toesturen. Wij sturen u dan de vertaling van het document in hetzelfde formaat terug.