Scandinavische talen: een vergelijking

De Noord-Germaanse talengroep, ook Noordse of Scandinavische talen genaamd, bestaat uit vijf talen en vormt een subgroep van de Germaanse talen. Deze talen worden door ongeveer 20 miljoen mensen gesproken en omvatten naast het Noors, Deens, Zweeds en IJslands ook het Faeröers. Rond het begin van de christelijke jaartelling splitste het Noord-Germaans zich af van het West-Germaans. Sindsdien hebben vijf dialecten zich op erg diverse manieren ontwikkeld tot de talen die de Scandinaviërs vandaag spreken. Terwijl het Zweeds, Deens en Noors veel Europese invloeden kregen, zijn het Faeröers en IJslands veel dichter bij het Oud-IJslands gebleven. Of eenvoudiger gezegd: we kunnen de Scandinavische talen in twee groepen verdelen wat het wederzijdse begrip betreft.

 

Verschil Scandinavische talen: Zweeds, Deens en Noors

Enkele feiten over de Scandinavische talen, met het accent op Zweeds, Deens en Noors:

  • De Zweden, Denen en Noren begrijpen elkaar, op voorwaarde dat ze geen dialectinvloeden gebruiken en zich houden aan de officiële of geschreven taal van het land.
  • Het Noors en Deens hebben veel raakpunten in de woordenschat, maar onderscheiden zich dan weer op fonetisch vlak.
  • Net het tegenovergestelde geldt voor het Deens en het Zweeds. Deze twee Scandinavische talen klinken vrij gelijkaardig, maar hun woordenschat is verschillend.
  • Voor een Noors oor klinkt het Deens een beetje vaag, omdat de woorden in afgekorte vorm worden uitgesproken. De spreker slikt het einde van ieder woord in. Beide volkeren schakelen tegenwoordig vaak over naar het Engels als een gesprek verder gaat dan de beleefdheidsformules.

Vraag: Hoort Finland bij Scandinavië? Finland is inderdaad een Scandinavisch land. Door de geografische ligging van Finland is het Fins echter verwant aan het Hongaars, Samisch en Ests en maakt het geen deel uit van de Indo-Europese talen.

 

IJslands en Faeröers: dicht bij originele taal

Het Faeröers en het IJslands kende een kleinere evolutie dan het Deens, Zweeds en Noors. Deze twee talen hebben zich elk afzonderlijk ontwikkeld. We merken vandaag een groot verschil in de leenwoorden. IJslanders verkiezen hun eigen termen, terwijl inwoners van de Faroër Eilanden fan zijn van leenwoorden en zich minder bekommeren om de zuiverheid van hun originele taal. Wat de schrijftaal betreft, kunnen we het IJslands vergelijken met het Noors van 1000 jaar geleden. De toenmalige grammatica wordt nog steeds gebruikt in IJsland. Hierdoor, samen met een andere uitspraak, verschilt het IJslands van de andere Scandinavische talen.

De geschreven Faeröerse taal lijkt op het IJslands, maar klinkt dan weer heel anders. Het verschil tussen de geschreven en de gesproken versie is zo groot dat Faeröers voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is.

 

Taaldiensten voor Scandinavische talen

Ons vertaalbureau beschikt over moedertaalsprekers die graag handleidingen, officiële documenten, reclamedrukwerk en vele andere documenten vertalen van of naar de verschillende Scandinavische talen. Ons dienstenaanbod omvat ook beëdigde vertalingen, professionele sprekers, transcripties, proeflezen, dtp-werk en ondertiteling.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Veelgestelde vragen over Scandinavische talen

De Scandinavische talen (ook wel Noord-Germaanse talen genoemd) zijn het Deens, Noors en Zweeds, maar ook IJslands en Faeröers.

Naar schatting spreken in totaal ongeveer 20 miljoen mensen de verschillende Scandinavische talen.

Welke Scandinavische taal is het makkelijkst? Zweeds en Noors behoren tot de makkelijkst te leren talen. Vooral Noorse werkwoorden zijn opmerkelijk eenvoudig vanwege het lage aantal mogelijke vervoegingen.

Ondanks de verschillen in woordenschat lijken het geschreven Deens en Noors erg op elkaar, maar we horen meer verschillen in de uitspraak. Weetje: het Zweeds, Deens en Noors hebben dezelfde herkomst als onze Nederlandse taal. Dus zijn de Scandinavische talen naaste buren en verre familie!