Legalisatie met apostille in China: wat is er verplicht?

Om de juridische waarde van een officieel document in een vreemd land te attesteren, vragen de plaatselijke overheden een legalisatie met apostille. Hoe verloopt deze echtverklaring? Welke documenten hebben een apostille nodig? En welke specifieke vereisten zijn er voor echtverklaringen in China? Alphatrad geeft u graag een antwoord op deze vragen.

 

Wat is een apostille?

Een apostille bevestigt de echtheid van de handtekening, van de identiteit van de ondertekenaar en van een wettelijk document. Deze echtverklaring gebeurt met een stempel (‘apostille’ genaamd).

 

Wanneer is een apostille noodzakelijk in China?

Een apostille is nodig in China om een document echt te laten verklaren bij een Chinese autoriteit. Deze formaliteit kan door de plaatselijke instanties worden vereist in situaties zoals:

  • Een visumaanvraag voor China;
  • Een huwelijk of scheiding tussen twee Nederlandse en Chinese echtgenoten;
  • Een baan bij een Chinees bedrijf;
  • De inschrijving aan een Chinese universiteit;
  • De opstart van een bedrijf of filiaal in China;
  • Alle nodige stappen bij een verhuizing naar China;

Een apostilleaanvraag in China kan dus alle soorten officiële documenten betreffen: een notariële akte, een echtscheidingsvonnis, een geboorteakte, een huwelijksakte of een ander document van de burgerlijke stand...

Als u een document aanvraagt in een niet-Nederlandstalig en niet-EU-land, zoals China, moet het vertaalde document gelegaliseerd of geapostilleerd worden. Het moet echter een beëdigde vertaling zijn van een deskundige vertaler die in het register voor beëdigde tolken en vertalers staat en daartoe een eed heeft afgelegd bij de rechtbank.

Afhankelijk van het echt te verklaren document, kunnen de Chinese autoriteiten een authenticatie door middel van apostille of legalisatie vereisen.

De legalisatie geldt voor landen die het Apostilleverdrag niet hebben ondertekend (het Verdrag van Den Haag van 5 oktober 1961 heeft de verplichting om buitenlandse openbare documenten te legaliseren, afgeschaft). Landen die wel deel uitmaken van het Apostilleverdrag kunnen het document laten apostilleren bij de federale overheidsdienst voor buitenlandse zaken.

Op 8 maart 2023 kondigde China aan deel te willen uitmaken van het Apostilleverdrag, dit gaat in vanaf 7 november 2023. Het internationale verdrag vervangt vanaf die datum de legalisatieverplichting voor documenten door de apostille, een vereenvoudigde en goedkopere procedure.

→ Tip: de apostille- en legalisatieregels kunnen verschillen per provincie in China. Informeer dus altijd rechtstreeks bij de lokale instanties zodat u weet wat de te volgen stappen zijn. Meer informatie vindt u hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/legaliseren/nederlandse-documenten.

 

Hoe krijg ik een apostille voor China?

Buitenlandse documenten bestemd voor een ander land dan Nederland (bv. toestemming reizen met minderjarige) kunnen gelegaliseerd worden met behulp van een stempel.

Voor het aanvragen van een apostille betaalt u € 22 griffierecht. De betaalmogelijkheden verschillen per rechtbank.

Vertaalbureaus zoals Alphatrad zorgen voor deze legalisatie- en apostilleprocedures als onderdeel van de beëdigde vertaling van officiële en juridische documenten in bepaalde landen. Meer weten? Neem contact met ons op!

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Uw vragen over apostille in China

Tussen landen van de Europese Unie worden de meeste openbare documenten geaccepteerd zonder apostille (geboorteakte, overlijdensakte, huwelijksakte, echtscheidingsvonnis, enz.). Voor sommige documenten of als het land geen deel uitmaakt van de EU, gebeuren echtheidsverklaringen met legalisatie of apostille. Raadpleeg de volgende website voor informatie over de geldende authenticatievereisten, volgens het type document en het land: https://www.nederlandwereldwijd.nl/legaliseren/nederlandse-documenten.

Iedere persoon kan een apostilleaanvraag indienen. Verblijft u in het buitenland, bezorg dan uw legalisatie- of apostilleaanvraag bij de ambassade of het consulaat van uw geboorteland.

Deze juridische en wettelijke documenten moeten een apostille bevatten:

Volgens het land en het document kunnen de certificeringsvereisten verschillen (apostille, legalisatie of vrijstelling).