Gesproken talen in Luxemburg: welke?

Het kleine West-Europese land, Groothertogdom Luxemburg, is een erg kosmopolitische staat. Wat zijn de gesproken talen in Luxemburg? In welke situatie spreken Luxemburgers bepaalde talen? We zoomen in op de taalsituatie van het Groothertogdom.

 

Luxemburg, meertalig land

Er zijn drie officiële talen in Luxemburg: Frans, Duits en Luxemburgs. Deze laatstgenoemde is de nationale taal van Luxemburg en dat slechts sinds 1984.

Andere veel voorkomende talen in het land zijn Italiaans, Engels, Portugees, de Scandinavische en de Slavische talen. Dat komt door het de vele buitenlandse inwoners, die ongeveer de helft van de totale bevolking van het Groothertogdom vertegenwoordigen.

Deze meertaligheid is ook grotendeels toe te schrijven aan de geografische ligging van het land, in het hart van Europa en begrensd door België, Frankrijk en Duitsland.

 

Gesproken talen in Luxemburg volgens context

In Luxemburg verschilt de taalkeuze afhankelijk van de context (privé, professioneel, media, toerisme...). We geven graag een overzicht van de toegepaste talen in verschillende situaties:

Gesproken talen in Luxemburg in het dagelijks leven

In het dagelijks leven wordt er meestal Frans gesproken in Luxemburg, de lingua franca, gevolgd door het Engels, Duits en Luxemburgs. Frans domineert vooral ook in de kleinhandel, in supermarkten, restaurants en cafés. Thuis, in het privéleven, is het Luxemburgs de populairste taal (thuis gesproken door 57% van de bevolking). Daarna volgen het Frans (22%), Portugees (22%), Duits (5%) en Engels (5%). - Bron: Statista.

Gesproken talen op het werk

In de zakenwereld blijft het Frans de voertaal. Toch zien we vooral het Engels heel vaak opduiken in bepaalde sectoren en bij internationale organisaties. Deze taal is wijdverspreid in de bancaire, industriële en financiële sector, ook in de internationale handel en de Europese instellingen... In de bouw, het hotelwezen, de schoonmaak- en het onderhoudssector is het Portugees de taal bij uitstek. Luxemburg vormt de thuisbasis van een enorme Portugese gemeenschap (14,5 % van de totale bevolking van het land is Portugees volgens de overheidswebsite Luxembourg-public.lu). In de politiek domineert het Luxemburgs als gesproken taal maar geniet het Frans de voorkeur als schrijftaal.

Bestuurstaal in Luxemburg

In Luxemburg voeren ze administratieve procedures in het Frans, Luxemburgs of Duits. Hiernaar verwijst ‘la loi de 1984 sur le régime des langues’ [de wet van 1984 over het talenregime]. Wetgevingsbesluiten worden uitsluitend in het Frans opgesteld. Vanuit juridisch oogpunt is alleen de Franse taal authentiek bij de overheid.

De orde- en hulpdiensten (politie, brandweer…) spreken doorgaans een beetje Frans, Luxemburgs en Duits. Iemand die verschijnt in een rechtszaak is vrij om zich uit te drukken in een taal naar keuze.

Toerisme, cultuur en verenigingen

Luxemburgers spreken allerlei talen in de toeristische sector. In musea, monumenten en andere toeristische bezienswaardigheden kunnen bezoekers zich gerust uitdrukken in het Engels, Duits, Frans, enz.

In de bioscoop draaien de films in hun originele taal, met Duitse of Franse ondertiteling, of ze worden gedubd in een van beide talen. Acteurs spelen theaterstukken in diverse talen (Luxemburgs, Duits, Engels, Frans, Portugees...).

Taalonderwijs in scholen 

Tijdens hun schooltijd leren Luxemburgse leerlingen minstens drie vreemde talen (Luxemburgs, Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans, ...). In het onderwijs is het Luxemburgs de meest gangbare taal, gevolgd door Frans, dan Engels en Duits. 

Mediatalen

Radio- en televisie-uitzendingen gebeuren in het Luxemburgs. Er zijn ook enkele programma’s in andere talen: Frans, Engels, Portugees, Italiaans, ... De geschreven pers geeft de voorkeur aan het gebruik van Duits en soms Frans. Hier horen we het Luxemburgs zelden.

 

Om u te helpen navigeren tussen de verschillende talen in Luxemburg, bieden wij  gespecialiseerde vertaaldiensten (juridisch, medisch, commercieel, marketing...) in een brede waaier van talen, zoals Luxemburgs, Frans, Engels, Duits, Portugees, Italiaans, ... Neem contact met ons voor informatie.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Antwoord op uw vragen over de talen in Luxemburg

Het Groothertogdom heeft drie officiële talen: Frans, Duits en Luxemburgs. Het zijn de belangrijkste talen in Luxemburg. Frans spreken de Luxemburgers op het werk en bij de overheid. Het Duits is populair in de media. Wat het Luxemburgs betreft, dat horen we in de privésfeer. 

De meest gesproken taal in Luxemburg is het Frans. 98% van de bevolking is Franstalig, gevolgd door Engels (80%), Duits (78%) en Luxemburgs (77%) - Bron: Luxembourg.public.lu. Inwoners van Luxemburg die één van deze talen willen leren, kunnen cursussen volgen aan het Institut national des langues du Luxembourg (INLL) [Nationaal taleninstituut van Luxemburg].

Wilt u iemand bedanken in Luxemburg, dan gebruikt u de uitdrukking ‘Villmols Merci’. Uw gesprekspartner antwoordt dan met ‘Keng Ursaach’ (= ‘graag gedaan’) of ‘Gär geschitt’ (= ‘met plezier’). Het Luxemburgs is een Frankische taal en is nauw verwant aan het Duits en Nederlands. Ook Franse woorden zijn erin verweven.