Welke talen worden het meest gesproken in Afrika?

Het Afrikaanse continent is met ca. 30 miljoen vierkante kilometer het een na grootste ter wereld. In Afrika leven ongeveer 1,2 miljard mensen en hoewel er zo'n 2000 inheemse talen bestaan, wordt er op veel plekken Engels, Frans of Arabisch gesproken. De veelbewogen geschiedenis van Afrika met zijn kolonisatie is de reden voor het gebruik van Europese talen bij officiële gelegenheden. Men probeert ondertussen echter weer meer de eigen taalwortels te onderhouden en in veel regio's spreken mensen meer dan een taal. De meest gesproken talen in Afrika zijn:

 

Plek 1: Swahili

De Bantoetaal Swahili wordt door ongeveer 150 miljoen mensen in het midden en zuiden van Afrika gesproken in het Grote Merengebied. De oorsprong van het woord Swahili stamt uit het Arabisch en betekent zoveel als kust. Voor de bewoners langs de kust van Somalië tot aan Mozambique is Swahili de moedertaal.

 

Plek 2: Arabisch

Meer dan 100 miljoen Afrikanen spreken Arabisch, wat de invloeden van buitenaf laat zien die het leven op het continent gedurende vele eeuwen vormden. In Ethiopië, Niger, Senegal en ook Tanzania wordt vooral bij officiële gelegenheden Arabisch gesproken.

 

Plek 3: Frans

De Franse taal kwam door kolonisatie op het Afrikaanse continent en ondertussen spreken circa 90 miljoen mensen in 26 landen Frans. Je hoort de taal het meest op Mauritius, in Ivoorkust en in Gabon.

 

Plek 4: Hausa

Hausa, een Afro-Aziatische taal, wordt in Nigeria en Niger naast de betreffende officiële taal geleerd. Circa 80 miljoen Afrikanen spreken de voertaal Hausa en in Frankrijk, in Issoudun, is er een radiozender die in het Hausa uitzendt. Vooral in de handel en economie speelt Hausa in de West-Afrikaanse regio's een groeiende rol en zo wordt deze taal ook aan internationale universiteiten gegeven.

 

Plek 5: Yoruba en Oromo

30 miljoen mensen in Afrika spreken Yoruba. Vooral in Nigeria, Togo en Benin wordt Yoruba in het dagelijks leven gesproken, maar ook in Ghana en Ivoorkust evenals in Sierra Leone en Liberia.  Net zoveel mensen in Afrika spreken Oromo. Vooral in Kenia, Ethiopië, Egypte en Somalië is Oromo wijd verspreid. 

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Veelgestelde vragen en antwoorden over Afrikaanse talen

Tussen 1830 en 1912 vond de grote kolonisatie van Afrika plaats tot bijna de helft van het continent bij Frankrijk hoorde. Aangezien de Fransen ook hun taal meebrachten, wordt ook vandaag nog in veel regio's Frans gesproken.

Swahili is de taal met de meeste sprekers in Afrika. 150 miljoen mensen op het continent beheersen Swahili.

De Afrikanistiek houdt zich bezig met de vraag hoeveel talen er zijn in Afrika. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat er in totaal 2.138 talen zijn. Onderzoek naar de structuren van de vier grote taalgroepen bestudeert echter nog steeds de details hiervan.