Welke talen worden het meest gesproken in Azië?

Het Aziatische continent is met meer dan 44 miljoen vierkante kilometer ook meteen het grootste ter wereld. Circa 4,5 miljard mensen wonen in de in totaal 47 internationaal erkende staten in Azië en ze spreken meer dan 2000 verschillende talen. Hun ontwikkeling en behoud verliep volledig anders dan op het Europese continent, waar korte wegen al lange tijd zorgen voor een uitwisseling en vermenging van de woordenschatten. Op het reusachtige Aziatische continent konden een aantal talen zich in de loop der eeuwen daarentegen ontwikkelen zonder grote invloeden van buitenaf. Daarnaast groeien veel mensen in Azië tweetalig op. Dorpsgemeenschappen en gezinnen gebruiken de taal van de regio in privésituaties en voor officiële instanties en op scholen wordt de geldende officiële taal gebruikt. Daarom zijn er een aantal Aziatische talen die overal op het continent bijdragen aan onderling begrip.

 

1. 1,4 miljard mensen in Azië spreken Chinees

Chinees is de meest gesproken taal in de wereld. De Chinese tekens zijn meer dan 3000 jaar oud en behoren tot de meest complexe schriften ter wereld, maar de gesproken taal heeft een grote overeenkomst met veel andere moderne talen - dialecten. Als Mandarijn wordt de taal aangeduid van de regio rondom Peking en tegelijkertijd spreken de meeste Aziaten deze vorm van het Chinees. Er vallen nog negen andere dialecten, zoals Min, Yue of Wu onder de dialecten van de Chinese taal.

 

2. 600 miljoen mensen in Azië spreken Hindi

600 miljoen mensen in Azië spreken Hindi. Daarmee staat Hindi op de 3e plaats van de wereldwijd meest gesproken talen, na Chinees en Engels. Niet alleen in India wordt Hindi gesproken, maar ook op Mauritius en in de Verengde Arabische Emiraten. Hindi is overigens niet de enige officiële taal van India, aangezien niet alle Indiërs Hindi spreken. Engels geldt daarom als tweede officiële taal.

 

3. 300 miljoen mensen in Azië spreken Engels

Engels wordt in Azië in een aantal landen naast de betreffende landstaal als officiële taal gebruikt. Daaronder vallen India, Mauritius, Hongkong, Singapore en de Seychellen. Niet officieel, maar niet minder wijdverbreid, is de Engelse taal op de Filipijnen en in Brunei. Pidgin-English, oftewel een zeer vereenvoudigde vorm van de Engelse taal, wordt gebruikt in Papoea-Nieuw-Guinea.

 

4. 260 miljoen mensen in Azië spreken Russisch

Aangezien Kazachstan en Kirgizstan onder het Aziatische continent vallen, is het niet verwonderlijk dat Russisch in Azië bij de meest gesproken talen hoort. Net zoals de Chinese taal en ook Hindi heeft het Russisch een eigen alfabet. Het Cyrillische schrift wordt echter niet alleen in het Russisch gebruikt, maar ook voor Doengaans, een Chinees dialect.

Vraag een gratis prijsofferte aan

en ontvang binnen 24-48 uur een voorstel

  1. Geef aan wat u wenst
  2. Vraag een prijsofferte aan
  3. Bevestig en ontvang uw bestelling

Veel gestelde vragen over Aziatische talen

Met ongeveer 2.300 gesproken talen kent Azië ook nu nog een grote taalverscheidenheid. Alleen in China worden al 81 verschillende talen gebruikt. 55 daarvan bepalen het dagelijks leven van nationale minderheden.

Als alle Chinese tekens bij elkaar op worden geteld, komen we op meer dan 100.000. Een aantal daarvan worden echter helemaal niet meer of slechts heel zelden gebruikt. In het dagelijks leven worden tegenwoordig nog tussen 3000 en 5000 tekens gebruikt.

De meeste Aziatische talen stammen af van de Sino-Tibetaanse taalfamilie. Dit is de op een na grootste wereldwijd, als we zuiver kijken naar het aantal actieve sprekers.