Interessante feiten en records rondom het Songfestival

Eurovisie Songfestival 2018 in Portugal

Sinds 1956 organiseert de Europese Radio-unie (EBU) de internationale muziekwedstrijd voor componisten en songwriters. Ondertussen kijken er meer dan 200 miljoen toeschouwers als er een nieuwe winnaar wordt gekozen, want dankzij de bijna wereldwijde tv-uitzending kan men ook in Australië, Japan of Canada meeleven met zijn favorieten. Op 12 mei is het weer zover en vanaf 21 uur Middeneuropese tijd treden de 26 finalisten aan in de Altice Arena in Lissabon. Behalve de 10 besten uit de beide halve finales doen volgens de regels van de EBU ook de Big Five en het gastland Portugal mee. Bij de Big Five horen de grootste titelverdedigers en artiesten uit landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de EBU. Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië gaan dus in de ring als nieuwe en ervaren vertolkers om te strijden om de muziekkroon.

 

Interessante feiten en records rondom het Songfestival

Het Eurovision Song Contest had tot 2001 de Franse naam Grand Prix Eurovision de la Chanson en in 2005 vierde men het 50-jarig jubileum met een grote show. Het doel was om het beste lied dat ooit deelgenomen had aan de Grand Prix te zoeken en ABBA kwam met Waterloo als winnaar uit de bus, waarbij elke kijker online zijn stem kon uitbrengen. Ook dit jaar zal er weer een record worden gebroken, met in totaal 43 deelnemende landen, omdat Macedonië en Rusland er ook weer bij zullen zijn. Ook dit jaar zijn er weer deelnemers die al ervaring hebben op het Songfestival. De Nederlander Waylon deed in 2014 al mee als lid van de Common Linnets en de Oostenrijkse zanger Cesár Sampson was al twee keer van de partij. De meest succesvolle taal met 29 overwinningen bij het Songfestival is duidelijk het Engels, gevolgd door Frans en Hebreeuws, waarbij de Fransen met 14 en Israël met 3 overwinningen ver uit elkaar liggen.

Net zoals elk jaar zullen ook dit jaar weer veel mensen uit de hele wereld getuige zijn, als het doek voor de grote show op gaat en de presentator de toeschouwers met "Boa noite" (Portugees voor goedenavond) begroet, terwijl de deelnemers nerveus achter het podium wachten op hun optreden. Met onze tolk-, vertaal- en andere taalservices in het Portugees zijn ook wij weer een klein onderdeel van deze mooie traditie die mensen verbindt over verschillende talen heen.